Demir Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları

BİLGİ : Demir (Fe) periyodik cetvelin VIII B grubuna dahil, gümüş grisi renkte metal element. Bükülebilir ve dövülgen bir metal olan demirin dört allotropu vardır. Bunlardan en çok rastlananı 770°C'ın altında kararlı olan ve ferrit adıyla bilinen alfa şeklidir. Demir, mıknatıs tarafından çekilir, kendisi de kolayca mıknatıslanabilir. Isıyı ve elektriği iyi iletir. Hidroklorik ve seyreltik sülfürik asitlerde hidrojenin yerine geçebilir, soğuk nitrik asitle muamele edildiğinde reaksiyon vermez. Oksitleri, hidroksitleri, asetatları, karbonatları, sülfatları, sülfürleri, nitratları, halojenürleri ve birçok kompleks iyonları vardır. Demir, nemli havada kolayca paslanarak oksitlerini oluşturur. Hemoglobinin bir maddesi olduğundan ve omurgalıların alyuvarlarında renk verici olarak bulunduğundan, yaşamsal önem taşır. Yeryüzünde kolay bulunan demir, ayrıca başka gezegenlerde ve Güneş'te de vardır. Yeryüzü kabuğunun ağırlıkça %5'ini oluşturur ve sınırlı miktarlarda okyanuslarda, göllerde ve toprakta bulunur. Yerkabuğunda çok yaygın olmakla birlikte, içindeki demir oranı %25'i aşan demir filizleri dünya üzerinde düzgün dağılmış değildir. Sanayileşmiş ülkeler (Batı Avrupa ülkeleri, SSCB ve ABD) toplam üretimin dörtte üçünü sağlarlar. Türkiye'de Cumhuriyet ile birlikte demir cevherlerinin işletilmesine önem verilmiş, 1937'de Divriği demir madeninin bulunması, demir-çelik sanayiinin kurulmasını kolaylaştırmıştır. Divriği'den başka Çamdağ'da; Malatya'da Hasan Çelebi'de; Balıkesir dolaylarında Eymir ve Çarmuk'ta; İzmir Torbalı'da; Kayseri dolaylarında Beyrutdağı'nda ve Maraş dolaylarında zengin demir cevherleri vardır. Demir üretiminde, demir cevheri, maden eritme fırınlarında eritilmektedir. Eriyen demir içinde, %4 oranında karbon ve az miktarlarda da manganez, silisyum, fosfor ve kükürt bulunur. Buradan elde edilen demirin yaklaşık %95'i Bessemer yöntemiyle çelik üretiminde kullanılır. Bununla birlikte bazı uygulamalar için, üretim yollarına göre ayrılmış çeşitli sanayi demirleri de vardır. Demir, kaynak yapılabilme, çekilme, erime özelliklerinden dolayı sac, şerit, cıvata ve boru yapımında kullanılır. Manyetik özellikleri sayesinde elektromıknatıslarda indirgeyici, demir tozu ise sanayide kaynak elektrotlarının kaplanmasında kullanılır. Ayrıca pelte hâldeki demir-III-oksit eczacılıkta arsenik trioksit zehirlenmelerine karşı, demir-II-tuzlarıysa kansızlık tedavisinde kullanılır.

 

KULLANIM ALANLARI :

Bitkilerin ve hayvanların yaşamı için son derece önemli bir element olan demir, hemoglobin pigmentinin yapısında da oksijen taşıyıcı olarak işlev görür. Saf halde demir olarak, sıklıkla karbon ve diğer metallerle alaşım halinde kullanılır. İnşaatlarda beton kolon, kiriş ve yüzeylerin güçlendirilmesinde kullanılır. Çelik sanayiinin ana hammaddesidir.

 

DEMİR elemenler hakkında bilgi bilgi bankası periyodik cetvel elementlerin kullanım alanları kimya fen ve teknoloji element resimleri

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler

 

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili yorum yazın...

  

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili yorumlar

sa : sağol valla fizik ödevimi yaptım

Teşekkür : Abiiii ne edilen. Allah razı olsun. Teşekkürler. Sağolun

Semo : Efsaneee

Sindirella : Çok sağol işime yaradı

Erdem : Fen hocasının verdiği ödevde çok işime geldi diğer siteler tam olarak istediğimi vermiyorlar.

Osman çetin çetin : Sağol

Ben : Süper olmuş yardımınız için teşekkürler

Sanane : Mükemmel, ellerinize sağlık.

Elizabeth Martin : Biraz daha iyi yazmaya çalışın

sanane : süper olmuş

kimene bee : bunu yazan kimse ellerine sağlık çok öz ve kısa yazmış çok güzel bir site herkese tavsiye ediyorum...

Yusuf : Sağolun...

ZOZAN : SAĞOL

emre : teşekkürler

eren : çok güzel :):):)

Nisan : Çok güzel

İnci : Teşekkürler

Mert : Çok iyi...

Tamer : Fen ödevimde bana çok yardımcı oldu teşekkürler

Gamze : Çok güzel bir şey

Mert : Çok güzel

Cem Ata : Teşekkürler harika bir şey

Yakup : good çok tşk ederim fen ödevimde :D :)

Yusuf : Beğendim

Babaniz : Çoooook guzel

melike : teşekkürler...

Zaman muntazam : Benim işime yaradı bu sayfa yanında yardımcı olan herkese tşk ederim

Aderya : tek kelimeyle muhteşem...

Aderya : Tek kelimeyle MUHTEŞEM...

sami : beyler bayanlar bizim sınıf hayvanat bahçesii.D!

Yazılan 30 yorum görüntüleniyor

Aşağıda benzer bilgileri de inceleyebilirsiniz

Demir Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

Ansiklopedik Bilgiler Ana Sayfa