İlköğretim Haftası (Eylül Ayının 3. Haftası)
İlköğretim Haftası (Eylül ayının 3. Haftası)
İlköğretim temel öğrenimdir. Yasalarımıza göre zorunlu ve parasızdır. İlköğretim, 6-7 yaşında başlar ve on beş yaşında biter. Kesintisiz sekiz yıldır.
Okulların açıldığı hafta ilköğretim okullarımızda ilköğretim haftası olarak kutlanır. Bu hafta, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan radyo, televizyon konuşması ile açılır. Okullarımızda törenler düzenlenir. Törende konuşan okul müdürleri ve öğretmenler; eğitimin-öğretimin faydalarını anlatırlar. Yine bu törenlerde okuma-yazma bilmenin önemi üzerinde durulur. Bugün herkesin farkında olduğu gerçek şudur ki hayatta başarılı olmanın yolu okumayı ve yazmayı öğrenmekten geçer. Çünkü bilmediklerimizin çoğunu okuyarak öğreniriz. Günümüzde okuma-yazma bilmeyen bir kişinin bilgili olması düşünülemez bile.
Türk milletinin Atatürk'ün özlediği çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkabilmesi, ancak bilgi ile olur. İşte ilköğretim, bize hayat boyu gerekli olan bilgi ve becerilerin temelinin atıldığı dönemdir. İlköğretim Haftası; bu gerçeklerin ortaya konduğu, ilköğretimin ve okuma-yazma öğrenmenin kişiye, topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır.
Bir insanın kendisine, ailesine, çevresine, ulusuna, insanlığa yararlı olabilmesi için okuma-yazma öğrenmesi şarttır. İlköğretimin gerek toplum gerekse birey için ne kadar önemli olduğunu bilen Atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra ilk iş olarak harf devrimini gerçekleştirmiştir. dersimiz.com Okunması ve yazılması oldukça zor olan Arap alfabesi yerine bugün kullandığımız Latin alfabesini getirerek ülkemizdeki okuma-yazma bilenlerin sayısının giderek artmasını sağlamıştır.
İlköğretim okullarının ilk dört yılı, ilkokul bölümüdür beşinci yıldan itibaren ortaokul bölümüne yani ikinci kademeye devam edilir. Öğrenimlerini başarıyla tamamlayanlar, sekizinci yılın sonunda ortaöğrenime (liseye) devam etme hakkını elde ederler. İlköğretimi tamamlayan öğrenciler, diploma notları ve girdikleri liselere geçiş sınavları göz önüne alınarak lise veya dengi okullara kaydolurlar. Orta öğrenimini yani liseyi bitirenler de sınavlara girerek bir yüksekokul veya üniversitenin öğrencisi olurlar. Yüksek okullarda ve üniversitelerde öğrenim süresi iki yıldan altı yıla kadar değişmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı; okuma-yazmayı yaygınlaştırmak ve okuma-yazması olmayan vatandaş bırakmamak amacı ile yetişkinler için de kurslar açmaktadır. Bu kurslara her yıl çok sayıda vatandaşımız katılmakta ve bu sayede okur-yazar oranımız gittikçe artmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı; bu kurslar sayesinde yakın gelecekte okuma-yazma oranı bakımından diğer gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamayı hedeflemektedir.
İlköğretim Haftası'nda çevremize okuma-yazmanın ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlatmalıyız. Bilgi; iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırmayı sağlar. Gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesine ulaşabilmek için bilgi ve birikimlerimizi artırmalıyız. Bu, ancak ilköğretime gereken değeri vermekle mümkün olabilecek bir hedeftir. İkinci Cumhurbaşkanımız ismet İnönü’nün de dediği gibi "İlköğretim davası insan olma, ulus olma davasıdır."
Dersimiz.com
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.