Japon Eğitim Uzmanlarının, Türk İdarecilerine Yaptığı Tavsiye
1980’li yılların sonlarına doğru Merhum başbakan Turgut Özal’ın daveti üzerine ülkemize gelen Japon eğitim uzmanları, eğitim sistemimize, okullarımızı ve uygulamalarımızı inceledikten sonra;
- “Sizin çocuklarınızda ve gençlerinizde milli şuur eksik; öğrencilerinize milli şuur veremiyorsunuz.” Demişlerdi. Bu söz, Türk yetkililerde şok etkisi yapmıştı. Bu söz üzerine Japon heyetine şöyle bir soru soruldu:
- “Siz Japonlar, gençlerinize milli şuur verebilmek için ne yapıyorsunuz? Nasıl bir program uyguluyorsunuz?” Japonlar şu bilgiyi verirler:
- “Okul çağına gelmiş çocuklarımızı, uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir ve katlı yollardan, tünellerden geçiririz. Üstün teknoloji ve robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Sonra onlara, bu gördüğünüz üstün teknolojiyi, hızlı trenleri, katlı tünelleri, robotları atalarınız yaptı. Eğer siz de çalışırsanız, bunlardan daha iyilerini yapabilirsiniz; ülkeyi daha ileri götürebilirsiniz, dedikten sonra bir de atom bombasıyla yakılan, yıkılan şehirlerimize, Hiroşima ve Nagazaki’ye götürür, oraları gezdiririz. Orada onlara deriz ki, eğer çalışmazsanız, tembellik ederseniz düşmanlarınız gelir ve ülkenizi böyle harabe hale getirir, yakar, yıkarlar. Kararınızı veriniz; çalışmak veya çalışmamak size kalmış! Biz Japonlar, çocuklarımıza bu uyarıları sık sık hatırlatırız ve onlara milli şuur kazandırırız; devletlerine, milletlerine bağlılık ve hizmet etme duygusuyla milli şuur kazandırırız. Sizlerin de Çanakkale’si, Dumlupınarı’ı var; çocuklarınıza Çanakkale’yi, Dumlupınar’ı gezdirin. Dünyanın en gelişmiş, en donanımlı, en güçlü ordularına karşı yokluk içerisinde kazandığınız, bağımsızlığını elde ettiğiniz şehitlikleri gezdiriniz. İmanın, azmin, birlik ve beraberliğin önemini kavratın ve deyin ki, birlik ve beraberlik çinde olmazsanız, düşmanlarınız sizi ülkenizde rahat bırakmaz ancak birlik ve beraberlik içinde, azim ve gayretle çalışırsanız, bağımsızlığınızı korursunuz. Şimdi sıra sizde; yapacağınız işleri milli şuurla, milli vazife bilerek yapınız.”
Bu hikâye, hepimiz için ibretlik bir ders olmalıdır.
Dersimiz.com
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.