Kütüphaneler Haftası İle İlgili Genel Bilgi

Kütüphaneler Haftası İle İlgili Genel Bilgi

Belirli gün ve haftalar bireylere ve topluma önemli olayların anımsatıldığı ya da değerli gerçeklere dikkatlerin çekildiği zamanlardır. Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftada Kütüphaneler Haftası'dır.


Teknolojinin okuma yöntem, araç ve alışkanlıklarımızı etkilediği bu çağda kütüphaneler hala bilginin ve kültürün kaleleri olma özelliğini korumaktadır. Çünkü kütüphaneler kitapların yalnızca muhafaza edildiği binalar değildir. Bir ülke veya bir şehir için övünç kaynaklarıdır, insanlar için bir hatırlatmadır. İyi dinlediğimizde her kütüphane bize aynı gerçeği fısıldar: "Senden önce de yaşayanlar oldu bu dünyada; senin yaşadıklarını daha önce yaşayanlar, senin ifade edemediğin, adlandıramadığın, anlayamadığın korkuları, kaygıları, sevinçleri yaşamış ve kaleme almış birçok insan oldu. Onlarla tanışmak için buradan daha güzel bir yer bulamazsın. Hadi, çekinmeden, kendi evine girer gibi gir bu kapıdan içeri... "


Her gün önünden geçip gittiğimiz bir şehir kütüphanesinde yüzlerce yılın birikimi durmaktadır. Başka bir deyişle bizim çoğu zaman merak bile etmediğimiz kütüphaneler zihnimizin, ruhumuzun yorgunluğunu tedavi edecek bir hastane, sıkıntılarımızı azaltacak bilgisel bir panayır değil midir? Peki, kitap nedir; üst üste konulup birbirine dikilmiş, zımbalanmış kâğıtlar mıdır yalnızca? Yoksa bizden önceki nesillerin bize bıraktığı paha biçilmez hazineler mi?


İşte Kütüphaneler Haftası bu yüzden kutlanır; kitabı, okumayı anımsatmak, insanları, sanatın, bilimin yörüngesine çekmek için... Hayatlarımızı daha değerli hale getirmek istiyorsak geçen zamanlarımız harcamamış olmalıyız. Bununda en kazançlı yolu okumaya ayrılmış vakitleri artırmak, bir kütüphanenin üyesi olmak, oranın sorunlarını, ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktır.


Aileler çocuklarıyla, öğretmenler öğrencileriyle bir kır gezintisi ya da hafta sonu eğlencesi yerine tatil planlarına şehirdeki kütüphaneleri gezmeyi katamaz mı? Etrafımızdaki bizden küçükleri alarak bir hafta sonu kütüphaneye gittiğinizi düşünün. Çok eski ve çok değerli, vefalı bir dostu evinde ziyaret eder gibi. Orada nasıl davranılması gerektiğini onlara öğretmenin erdemini hayal edin.


Okumak, bir bireyin insanlığa borcudur. Ortak birimden pay almaktır. Bu öyle bir hazinedir ki ne kadar çok kişiye paylaştırılırsa o kadar artacaktır.


Kütüphanelerde görev yapan insanlar, üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmiştir. Yani işleri okumak isteyenlere yardım etmektir. Okuyabilen insan öncelikle çevresini aydınlatan bir deniz feneridir. Okudukça bu fenerin ışığı çok daha uzaklara ulaşabilecek güce erişir. Büyülü bahçe sözleriyle betimlenmeyi daha fazla hak eden başka bir yapı var mıdır? Evet, orası büyülü bir bahçedir, harikalar diyarıdır... Çünkü aradığın kitabın türüne ilişkin yüzlerce örnekle karşılaşabilirsin. Sana orada bir görevli içtenlikle yardımcı olacaktır. Senden önce yaşamışların hayatlarına ortak olmak üzeresindir. Ya da bir başkasının düşler evrenine davetlisindir. Tek yapman gereken de kitabın kapısını aralamak...


Peki, bunun karşılığında senden ne bekleniyor olabilir? Bulunduğun yerdeki kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edebilirsin. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutabilirsin. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeden, zarafet ve sükûnet içinde bir kitabın sana sunduğu basamakları tırmanarak insan olmanın zirvelerine tırmanabilirsin.

belirligünvehaftalar.com

  

Hele vaiz : Teşekkür deriz

Hele vaiz : By guzel bilge cin teşekkür ederiz

eda ay : çok güzel ama çok uzun

Yazılan 3 yorum görüntüleniyor

Kütüphaneler Haftası İle İlgili Genel Bilgi