Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Kuranı Kerimdeki Özellikleri

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Kuranı Kerimdeki Özellikleri

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Kuranı Kerimdeki Özellikleri
               İçinde bulunduğumuz Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) e karşı sevgi ve saygımızın ifadesi olarak bir dizi etkinlik yapılır. Bu süre içinde, Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed'i (s.a.v.) bir peygamber olması yönüyle ve özelliklede aile hayatı içindeki insani yönleriyle daha yakından mercek altına alarak örnek almaya çalışırız.

Evet Peygamberimiz Hz Muhammet(s.a.v.) hem bir insan hemde Yüce Allahımızın seçip görevlendirdiği bir peygamberdir ve son peygamberdir. Çünkü kutsal kitabımız Kuran ı Kerimde Yüce Allahımızın bildirdiğine göre artık daha başka peygamber gelmeyecektir. Kur'an-ı Kerim'de bir peygamber olarak Peygamberimiz Hz.Muhammed'le ilgili sayılan başlıca özellikler şunlardır; Yüce Allah'ın elçisi oluşu, son peygamber oluşu, evrensel oluşu yani tüm insanlığa gönderilmiş oluşu, yaratılan bütün âlemlere rahmet oluşu, yüce ahlâk sahibi oluşu ve herkese güzel örnek oluşu gibi özellikleridir. Şimdi sevgili peygamberimizin bu özelliklerini kutsal kitabımız Kuranı             Kerimdeki ayetlerle görelim:
1-Allahın Elçisi oluşuyla ilgili olarak; Fetih süresi 28. ayeti kerimede Yüce Allahımız Peygamberimizle ilgili olarak şöyle buyurmuştur:
         'Hz.Muhammed (s.a.v.), Yüce Allah'ın peygamber olarak seçtiği ve doğru yol üzere olan elçilerden biridir. Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Peygamberini, doğruluk rehberi Kuran ile ve hak din ile gönderen Allah'tır. Buna şahit olarak Allah yeter. Hz Muhammed, Allah'ın elçisidir. Onun beraberinde bulunanlar, inkârcılara karşı serttirler, birbirlerine karşı ise çok merhametlidirler.' buyurmuştur.

2-Son Peygamber oluşuyla ilgili olarak ise Ahzap Süresi 40. ayeti kerimede ise Yüce Rabbimiz şöyle buyurmuştur:

 "Hz. Muhammed, içinizden herhangi bir kişinin babası değildir. O, Allah'ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah ise, her şeyi bilendir"  buyurmuştur.

 

3-Evrensel Peygamber oluşuyla yani tüm insanlara gönderilişiyle ilgili olarakta Sebe süresi 28. ayette

"Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak göndermişizdir; fakat insanların çoğu bilmezler." buyurulmuştur.


4-Tüm Alemlere Rahmet oluşuyla ilgili olarak ise Enbiya süresi 107.ayette

dersimiz.com

"Doğrusu bu Kuran'da, kulluk edecek kimselere bir uyarı ve bir bildiri vardır. Biz seni ancak tüm âlemlere rahmet olarak gönderdik." buyurulmuştur. (Enbiya, 106-107)


5-Yüce Ahlâk Sahibi ve Güzel Örnek oluşuyla ilgili olarak ise Kalem süresi 4. ayeti kerimede de "Şüphesizki sen, çok güzel ve büyük bir ahlâka sahipsin." Ve yine Ahzap süresinde"Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlara ve Allah'ı çok anan kimselere Allah'ın Elçisi Hz. Muhammet en güzel örnektir."buyurulmuştur.                           

İşte bütün bu niteliklerinin bir gereği olarak Sevgili Peygamberimiz biz insanlara bizi yoktan yaratan Yüce Allahımızın buyruklarını emir ve yasaklarını iletti dinimiz İslamiyeti öğretti hem bu dünya hayatımızda hem de ahiret hayatımızda ebedi kurtuluş yolunu gösterdi.

İnsanlığın büyük ahlâk örneğine, Allahümme salli vesellim ala seyyidina Muhammet diyerek binlerce salât, selâm ve rahmet olsun.

MUSTAFA KILINÇ

  

betül : çok teşekkürler çok aradım bu konuyu ama sizden başkası bu konuyu anlatmamış tebrikler.

Furkan : Elinize saglik

Yazılan 2 yorum görüntüleniyor

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Kuranı Kerimdeki Özellikleri