Tıp Bayramı Hakkında Bir Yazı (Dr. Nedim İnce)

Tıp Bayramı Hakkında Bir Yazı (Dr. Nedim İnce)

14 Mart, tıp bayramı olarak kutlanmaktadır ülkemizde. Bugün de 14 Mart ve biz yeni bir tıp bayramını kutluyoruz.

Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde Hekimbaşı Behçet Efendi'nin girişimi ile 14 Mart 1827'de Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulmuştur. Bu modern tıp okulu Osmanlı İmparatorluğu'ndaki sağlık eğitimi ve örgütlenmesine atılan ilk modern adımlardan biridir.

Ülkemizde Tıp Bayramı'nın kutlanması için seçilen 14 Mart tarihinin anlamı yukarıdaki paragrafta saklıdır.

Tarihin anlamı yukarıdaki paragraftadır da peki özü nerededir...!

Medyada bu sene Tıp Bayramı'nın 179. yılının kutlandığını duyacak, okuyacaksınız. 14 Mart 1827 den bu yana geçen süreyi temsil eden bu sayı, rakamsal olarak doğru olsa da işin özünü temsil etmediği düşüncesindeyim.

Neden mi...!

Çünkü ülkemizde ilk defa Tıp Bayramı 14. Mart. 1919 yılında İstanbul'da işgalci emperyalist güçlere karşı bir tepki ve direniş hareketi olarak kutlanmıştır. Antiemperyalist bir düşünce ile yaşama geçirilmiş olan tıp bayramı'nın doğumu 1919; 14 Mart'ıdır ve bu hesaba göre biz 95. Tıp Bayramı'nı kutlayacağız.

14 Mart Tıp Bayramı'nda antiemperyalist bir öz, ülkesini seven, ülkesine sahip çıkan bir refleks vardır. 14 Mart'ta hekimlerimiz bir yandan ülkenin sağlık sorunlarına, sorunların çözümlerine, kendi özlük haklarına dikkat çekerken ki çıkış kaynağı bunu gerektirmektedir, diğer yandan yılın yorgunluğunu bir araya gelerek "tıp balo"sunda atmaya çalışmaktadır.

Yıllardır bu iki şeyin; sorunların dile getirilmesi ile "tıp balo"sunun zıt olduğu varsayımı üzerine yükselen tartışmalar olmuştur. Bir görüş; 14 Mart ilk modern tıp okulunun kurulduğu tarihtir ve bunu bayram olarak "tıp balosu" ile kutlamaya hakkımız var derken diğer bir görüş; ülkemizde, sağlık alanında, hekimlerin özlük haklarında ciddi sıkıntılar vardır, 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanamaz, "tıp balo"su yapılamaz demektedir.

Hatırlamakta yarar var ilk tıp bayramı 14 Mart 1919 da emperyalist güçler tarafından işgal edilmiş İstanbul'da kutlanmıştır. Bir direniş ve başkaldırı simgesi olarak düşünülüp yaşama geçirilmiştir. 14 Mart Tıp Bayram'ı işgale karşı başkaldırının bir parçası olarak organize edilmiştir.

Bir yandan tıp bayramının çıkış noktası, diğer yandan sağlıkta sorunların ve hekimlerin özlük haklarının dile getirilmesi ile tıp bayramı'nın çelişen şeyler olmaması bu tartışmaları gereksiz kıldığı, kafa karıştırdığı düşüncesindeyim.

Son yıllarda sağlık sisteminde yapılan, yapılmaya çalışılan değişiklikler ile gerek sağlık hizmetinin ticari boyutunun ağır basması sonucu yaşanan sıkıntılar, gerek hekimlerin özlük haklarındaki ciddi gerilemeler, gerekse ticarileşen sağlık hizmetlerinin hekim davranışlarında yol açtığı yozlaşmalar ve bu yozlaşan hekim davranışlarının abartılı bir şekilde genelleştirilerek sağlık hizmetlerinde ticarileşmeyi arttıran kararlara gerekçe olarak kullanılması kafa karışıklığını daha da arttırmaktadır.

Biz hekimler 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlama çerçevesinde ülkemizin sağlık sorunlarını, çözüm yollarını dile getirip, özlük haklarımıza dikkat çekerken, tıp balosunda da bir yılın yorgunluğunu atacağız. Bunların birbiriyle çelişmeyen aksine bir birini destekleyen şeyler olduğunu da unutmayacağız.

Ve yine unutmayacağız ki 14 Mart tarihi sadece ülkemizde modern tıp okulunun kurulması değildir. Aynı zamanda emperyalizme karşı ülkemiz hekimlerinin bir başkaldırısıdır.

Dr. Nedim İnce

dersimiz.com

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Tıp Bayramı Hakkında Bir Yazı (Dr. Nedim İnce)