i,simsiz : çok güzel
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası (12 - 18 Aralık)
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası (12 - 18 Aralık)
Atatürk, 1923 yılında İzmir iktisat Kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması için yerli malların üretilmesi ve kullanılması konusunda karara varıldı. Bu kongreden sonra halkımız yerli malı i kullanmaya daha da önem verir oldu. Eski başbakanlarımızdan ismet İnönü, 12 Aralık 1929'da T.B.M.M.'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. işte 12 Aralığı kapsayan hafta bu konuşmanın yapıldığı tarihten itibaren "Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu önemli hafta içerisinde okullarda, yarının büyüğü çocuklarımıza tutumlu olmak, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Yerli malını kullanmanın aslında ulusal bir görev olduğu bilinci aşılanır. Konuyla ilgili şiirler okunur, konuşmalar yapılır ve çeşitli etkinliklerle yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır.
Kurtuluş Savaşı'ndan yeni çıkan Türkiye Cumhuriyeti, savaşın yaralarını sarmak, kısa süre içinde gelişmiş ülkeler düzeyine çıkmak için ekonomik kalkınma savaşı başlatır. Şeker fabrikaları, Sümerbank, kumaş fabrikaları, demir çelik fabrikaları ve daha birçok sanayi tesisi kurularak büyük bir sanayi hamlesi başlatılmıştır. Yerli Malı Haftası'nda, bu hamlenin başarıya ulaşmasının yolunun, halkın tutumlu olması ve yerli malı kullanmasından geçtiği vurgulanır. Bu konuda Ulu Önder Atatürk, Türk ipeğinden yapılan bir gömlek giyerek halkın karşısına geçer ve yerli malı kullanmada ilk adımı atmış olur. Halk ve devlet adamları tarafından büyük ilgiyle karşılanan bu davranış Yerli Malı Kullanma Haftası'nın başlangıcının zeminini hazırlamış olur.
İsraf, bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaketlerden birisidir. Atalarımız "Ak akçe kara gün içindir. Damlaya damlaya göl olur. Sakla samanı gelir zamanı." gibi sözlerle tutumlu olmanın önemini ısrarla anlatmaya çalışmışlardır. Bu sözler, tutumlu olmanın ne denli önemli olduğunun birer kanıtı niteliğindedir. Aynı zamanda tutumlu olmak Türk halkının en büyük özelliklerinden biridir. Türk ulusunun bir bireyi olduğumuzun bilincinde olarak yerli malı varken, yabancı malları kullanmamalıyız. Yapılacak en küçük tasarruf, kullanacağımız her yerli malı, unutulmamalıdır ki; iş, yol, su olarak bize geri dönecektir. Siz öğrenciler için ders araç gereçlerini titiz ve temiz kullanmak, zamanı iyi değerlendirmek her şeyden önce gelmelidir. Gerek ülke olarak, gerekse sorumlu bir Türk bireyi olarak boşa harcayacak zamanımız yoktur. Zamanı kullanırken tutumlu davranmak gelecekteki varlığımızda büyük rol oynayacaktır.
Dünyaya karşı da tutumlu olmak gibi bir borcumuz vardır. Yaşlı dünyamız milyonlarca yıldır üzerinde yaşayan insanlara, bitkilere, hayvanlara ve bütün canlılara cömertçe bağrındaki zenginlikleri sunmaktadır.
Oysa günümüzde insanların biraz da savurganlığı yüzünden doğal kaynaklar gün geçtikçe tükenmeye başlamıştır. Dünya yine en büyük doğurganlığıyla, bütün insanları tutumlu olmaya, kendilerine sunduğu doğal kaynaklara karşı daha duyarlı olmaya çağırmaktadır. Dünyanın devamlılığı için ulus olarak bütün insanları tutumlu olmaya çağırmak görevimiz olmalıdır. Unutmayalım ki gidebileceğimiz başka bir dünya yoktur.
Yaşam boyunca enerjide, zamanda, suda, elektrikte, kısacası her alanda tutumlu birer birey olarak yaşamak, ülke olarak da gelecek iyi günler için yerli malı kullanmak önceliğimiz olmalıdır. Bunlar güçlü Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi için son derece önemlidir.
Atatürk diyor ki: "Bu ulus, ekonomik bağımsızlığını oluşturabilirse o kadar kuvvetli bir temel üzerine yerleşmiş olacaktır ki artık onu yerinden kımıldatmak mümkün olamayacaktır. İşte düşmanlarımızın, gerçek düşmanlarımızın bir türlü razı olamadıkları budur."
Tasarruf yapmak, milli kaynaklarımızın daha verimli şekilde kullanılması, yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, temel tüketim maddelerini öz kaynaklardan karşılamak, ekonomimizi geliştirmek bu haftanın belli başlı amaçları içindedir.
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası İle İlgili Güzel Sözler :
* Ak akçe kara gün içindir.
* Ayağını yorganına göre uzat.
* Damlaya damlaya göl olur.
* Har vurup, harman savurma.
* işten artmaz, dişten artar.
* Bugünün işini yarına bırakma.
* Güvenme varlığa, düşersin darlığa.
* Sakla samanı, gelir zamanı.
* Tutumlu olan kimse fakir olmaz.
* Ekmek olmayınca, yemek olmaz.
* Gençlikte taş taşı, ihtiyarlıkta ye aşı.
* Yerli malı Türk'ün malı, her Türk onu kullanmalı.
Dersimiz.com
Yazılan 1 yorum görüntüleniyor