Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları

BİLGİ : Silisyum (Si) periyodik cetvelin IVA grubunda yer alan ametal element. Oksijenden sonra doğada en çok bulunan (silis ve silikatlar biçiminde) elementtir. Silisin yüksek sıcaklıklarda kokla indirgenmesinden elde edilir. Kahverengi amorf toz ya da gri renkli, metalik görünüşlü, yarı iletken kristaller oluşturur. Isıtılınca oksitlenir. Halojenler, hidrojen flüorür ve alkalilerden etkilenir. Alaşımlarda, transistör ve yarı iletken yapımında kullanılır. Hemen bütün bileşiklerinde 4 değerliliklidir. Bileşikleri karbonunkine benzer, ancak onun gibi çift ya da üçlü bağ yapmaz ve silisyum atomlarından oluşan zincirler karbonunki gibi kararlı değildir. Silan adı verilen silisyum hidrürler, havada kendiliğinden tutuşur ve suyla hidrolize uğrarlar. Silisyum tetraklorür, klorun, silis ve karbon karışımına etkisiyle elde edilen renksiz, dumanlı bir sıvıdır. Silikonlar ve silisyumlu organik bileşiklerin eldesinde başlangıç maddesidir. Karborundum adıyla da bilinen silisyum karbür (SiC), siyah kübik kristalli bir katıdır; elmas kadar serttir ve aşındırıcı olarak yararlanılır. Kimyaca aktif olmayışı, refrakter özelliği ve ısıyı iletmesi nedeniyle ateşe dayanıklı tuğla yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda da yarı iletken özellik kazanır.

 

KULLANIM ALANLARI :

Silisyum ya da silikon, kullanım alanı en geniş olan elementlerden biridir. Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıklarda çalışma koşullarına çok dayanıklı bir elementtir. Silikat formuysa, mine, emaye ve çanak-çömlek yapımında önemlidir. Çeliğin bileşimine de katılır. Kusursuz mekanik, optik, termal ve elektriksel özellikler taşıyan en ucuz madde olan kum halindeki silika, camın da esas bileşenidir. Aşırı saf silisyum, bor, galyum, fosfor ya da arsenik ile güçlendirildiğinde; transistörler, güneş gözeleri ve doğrultucular gibi, elektronik endüstrisinde büyük önem taşıyan aygıtların yapımında kullanılan silikon karışımları elde edilir. Elektronik mikroçiplerin yapımında yarıiletken olarak kullanılır. Diatomlar ve radyolaryalar gibi omurgasızların dış iskeletlerinin yapısına katılması nedeniyle de, yaşamsal önem taşımaktadır. Bu dış iskeletler, daha sonra dibe çökerek, çeşitli kayaçların yapısına katılır. Bitkilerin ve insan iskeletinin yapısında da silisyum bulunur. Silikon karbid (SiC), bilinen en sert maddelerden biridir.

 

SİLİSYUM elemenler hakkında bilgi bilgi bankası periyodik cetvel elementlerin kullanım alanları kimya fen ve teknoloji element resimleri

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler

 

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili yorum yazın...

  

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili yorumlar

resul kiyak : çok güzel

misafir : mükemmel

yusuf : mükenmel abi ya çok sağol yardımcı olduğun için :D :-) :=)

Küçük Ayı : Cok iyi ama cok uzun...

söylemem : sagolun var olunnn

mert : güzel

atilla : süperrr

yusuf sahan : O Muhtesemsiniz tesekurler

misafirr : Bence çok super bir site olmus tesekkurleeerrr

Gizli : Süper ya çok güzel

dönegül : sagolun..

iclal ince : bilgileri için bunu yapana teşekkur ederim

SUDE : teşekkürler...

Hacı Çiçek : Gerçekten çok güzel bir site... Elinize sağlık sizin sayenizde ödevimi güzel ve anlaşılır bir şekilde yazdım... TEŞEKKÜRLER:)

Ayla : Çok saolun teşekkür ederim. :)

Emrah : Saolun teşekkürler

Nazlı : Teşekkür ederim çok çok.Mersi.

aysel : harikasınız

Aziz : Çok sagolun

FB : Bnce gayet güzel uzun olabilir ama çok bilgilendirici,uzun olmuş diye şikayet edenler çok saçmalıyosunuz...

çarşı : teşekkürler

emine : harika bir sey cok tesekur ederim

cimbomlu : emegı gecen herkeze tesekkuler

yusuf : az kısa yazsaydınız.neyse teşekkürler

sır : süperr beğendin saolun

tahir : güzel istedigim bilgiler

beyzanur : tşk ederim emekleriniz için :)

Meryem : Çok tşk ederim çok yardımcı oldu

my berfin : çooooook yardımcım oldu teşekkürler haha

berfin : bu kadar bilgi yeterlidir tşk

Yazılan 30 yorum görüntüleniyor

Aşağıda benzer bilgileri de inceleyebilirsiniz

Silisyum Elementi Ve Kullanım Alanları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

Ansiklopedik Bilgiler Ana Sayfa