Boynuz kulağı geçer. Atasözünün anlamı, açıklaması
Boynuz kulağı geçer. atasözünün anlamı ve açıklaması:
Eğitime sonradan da başlasa kimi yetenekli, becerikli, öğrenme ve kavrama gücü iyi olan çırak veya öğrenci, ustasından ya da öğreticisinden daha ileri gidebilir; onlardan daha başarılı olabilir. Böyle olması, toplumun ilerleyebilmesi bakımından iyi bir durumdur.
Boynuz kulağı geçer atasözü ile ilgili kompozisyon örneği:
Boynuzlu hayvanlarda boynuz, kulaktan sonra oluşmasına rağmen hızlı bir şekilde gelişip, büyür ve kulağı geçer.
Toplumsal hayatta bir insanın herhangi bir alanda ulaşabileceği başarı, o insanın bireysel yetenekleri ile sınırlıdır.
Bir işi, sanatı, mesleği yeni öğrenen kişi yetenekli ve becerikli ise ustasından, hocasından daha iyi işler başarabilir. Eskilerin yerine her alanda yeni bireylerin ortaya çıkması, ünlü olması buna örnektir.
Zaten yeni öğrenenler, öğreticilerini geçmemiş olsaydı insanlık fazla gelişme ve ilerleme göstermeden aynı düzeyde yaşamaya devam ederdi.
Gelişen hayat şartları, teknolojik ilerlemeler ışığında nesilden nesile bilgi aktarımıyla insanlık sürekli daha iyiye ulaşmaya çalışmaktadır. Bu nedenle öğrenenler yeteneklerini zorlayarak, ustalarını geçmeye çalışmalıdır.
Başarıya inanmış, gayretli ve yetenekli kişiler sahip oldukları beceri ve yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları işte zirveye çıkabilirler. Bu doğal bir durumdur ve insanlığın gelişimi için gereklidir.