Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir?

Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir?

Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir?

a. Oksijen

 

b. Karbon

 

c. Nitrojen

 

d. Su

 

Hiçbiri.

 

Yanıt "perovskittir".

 

Perovskit, gezegenimizin toplam kütlesinin yarısını oluşturduğu tahmin ediliyor

 

Perovskit; magnezyum, silikon ve oksijenden oluşan bir mineraldir. Perovskit, gezegenimizin toplam kütlesinin yarısını oluşturuyor. Dünya'nın katmanlarından manto, büyük ölçüde bu maddeden oluşur; ya da bilimciler öyle tahmin etmektedirler: Şu ana kadar hiç kimse bu bölgeden bir numune alıp bu tahmini kanıtlamamıştır.

 

Perovskitler, adını 1839'da Rus mineralog Count Lev Perovski'den alan bir mineral ailesidir. Perovskitler, süper iletkenlik (normal sıcaklıklarda direnç olmadan elektriği iletebilen bir madde) araştırmalarında aranan şey olduklarını kanıtlayabilir.

 

Bu, "yüzen" trenleri ve hayal edilemeyecek hızdaki bilgisayarları gerçek kılabilir. Şu anda süperiletkenler sadece çok düşük sıcaklıklarda (şu ana kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık -135°C) çalışıyor; bu da bunların kullanışsız olmasına neden oluyor.

 

Mantonun, perovskitin yanısıra magnezyum-vustitten (göktaşlannda da bulunan bir tür magnezyum oksit) ve az miktarda şistovitten (bu maddenin adı, Moskova Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan ve laboratuvarında 1959'da silikon oksidin yüksek basınç altındaki yeni bir biçimini oluşturan Lev Shistov'dan gelmektedir) oluştuğu düşünülmektedir.

 

Manto, yerkabuğu ile çekirdek arasında bulunur

 

Genel olarak mantonun katı olduğu varsayılır, ama bazı bilimciler bunun çok yavaş hareket eden bir sıvı olduğunu düşünür.

 

Bütün bunları nereden biliyoruz? Volkanlardan püsküren kayalar bile yeryüzeyinin altındaki ilk 200 km'den gelir ve alt manto 660. km'de başlar.

 

Sismik dalgaların titreşimlerini aşağıya doğru gönderip bunların karşılaştıkları direnci ölçerek, Dünya'nın iç kesiminin hem yoğunluğu hem de sıcaklığı tahmin edilebiliyor.

 

Bu tahminler daha sonra, -yerkabuğundan ve göktaşlarından- örneklerine sahip olduğumuz minerallerin yapısı hakkında ve bu minerallere yoğun ısı ve yüksek basınç altında ne olduğu konusunda bildiğimiz şeylerle karşılaştırılabiliyor.

 

Ama bilimdeki birçok şey gibi, bu da aslında bilgiye dayalı bir tahminden başka bir şey değil.

dersimiz.com

Dünyada en yaygın olarak bulunan madde nedir? en yaygın madde bunları biliyormusunuz ilginç bilgiler merak edilenler

Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir? Hakkında Yorum Yazın...

  

Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir? İçin Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen İlginç Bilgiler

Dünyada En Yaygın Olarak Bulunan Madde Nedir?