Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar?

Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar?

Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar?

İnsanların dokundukları anda kömür oldukları binlerce volt akım taşıyan elektrik tellerine konan kuşlar nasıl oluyor da cereyana kapılmıyorlar?

 

Çünkü topraklanmamışlardır. Çünkü tam bir devre meydana getirmezler. Çünkü kısa devre yaratmazlar. Tüm bu ' çünkü'lerin anlamı esasında aynı yola çıkar.

 

Elektriğin, elektronların komşu atomlara çarpıp onları titreştirmesi ile iletilen bir enerji olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir jeneratörden, kablonun içindeki iki telden biri ile çıkan akım, lambayı yakıp, görevini yaptıktan sonra diğer nötr telden geri döner.

 

Elektrik akımı direnci sevmez. Eve dönmek için daima en kısa ve kolay yolu tercih eder. Bir su birikintisi içinde iseni/ ve elektrikli bir tele dokunursanız, akım telden en kolay yol olan vücudunuza girer, oradan da son derece iletken olan su birikintisine geçerek, topraktan eve döner.

 

Elektrik telleri üzerine konan kuşların toprakla alakaları yoktur. Onlar elektriğin evine dönmesi için bir kısa yol yaratmazlar. Elektrik onların vücudundan geçmektense, kendisine kuş vücudundan daha az direnç gösteren, iki ayakları arasındaki teli tercih eder. Kuşlar da bu nedenle bütün bir gün boyu, yüksek voltaj taşıyan, çıplak elektrik telleri üzerinde durabilirler.

 

Eğer bu arada kuş kazara elektrik tellerini taşıyan direğe temas ederse, elektrik akımı kuşun gövdesi ve direk yolu ile toprağa geçer ve kuş ölür. Yüksek enerji hatlarının direklerinde oturan kuşların telleri gagalama alışkanlıkları vardır. Bir zamanlar Almanya'da bu şekilde kuş ölümleri o kadar arttı ki, direkler ve destekler topraktan izole edilerek kuşlar ölümden kurtarıldı.

 

dersimiz.com

Elektrik tellerin konan kuşlar niçin çarpılmazlar ilginç bilgiler merak edilenler

Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar? Hakkında Yorum Yazın...

  

Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar? İçin Yorumlar

Ela : Kuşları neden elektrik çarpmaz

emir çavuşoğlu : çok teşekkürler hocam araştırma ödevi vermişti faydalı oldu

HNK : Çok güzel ve çok teşekkürler hocamiz bize araştırın dedi sizin sayenizde konuyu anladım sağolun

Ercan uçar : Vallaha bunu okuyup etkilenmemek çok zor

Şerif Erkin : Eyy elektrikçi kardeşim ve mehmet efendi başka nesleyle temas ederse çarpa Nihat kardeşim elinde eldiven olcakatır veya sen merdivenden çıkarken merdivene temas ediyorsun o zaman çarpar

Defne : Çok güzel

Elif : Öğretmenim sorduğunda öylece kalmıştım . Bilgiler için teşekürler

ELİF : YARDIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER

Mehmet Eren : Elektrik tellerinin tam ortasında iken yine çarpılıp ölen bir sürü kuş ile karşılaştım. Direkle temas etmediği halde.. demek ki buradaki ezber bilgisi. Ben anlatayım.; elektrik elektron akımından ibarettir sinüoidal olarak AC olarak yani yönü ve şiddeti sürekli değişen pik değerleri değişken olan bir akımdır. Tele konan kuşun iki parmağı arasındaki noktaya o sinüsoidal akımın değeri arasında fark varsa ki bu fark arzu edilen değerin üstüne ise ister toprak olsun ister olmazsın çarpılır canlı. kandaki + ve - iyonlarındaki dengesizliğin etkisiyle can verir...

nihat Nuyan : Peki ben bir ekektrik çi olarak direge çıkar ken elektrik çarpıyor neden toprak la bağlantı m kopuk bunun cevabı var mı

ırmak güneş : bencede çok doğru söylemiyorlar

bahar : çok teşekkür ederim .Bu bilgiler için .ögretmenimiz sormuştu .ama cevabını söylemedi ve siz bulun dedi ve tam bir cevap buldum.

Nejla : Tam da konumuz buydu teşekkürler

Yazılan 13 yorum görüntüleniyor

Yeni Eklenen İlginç Bilgiler

Elektrik Tellerine Konan Kuşlar Niçin Çarpılmazlar?